Spirulina voor hardlopers

smooth operator
17th november 2023
Caesar Niezen

Caesar Niezen

Blogger@SuperFoodISM

Totally fascinated by the impact that nutrition and lifestyle have on my physical and mental health! Food as Medicine!”

Recent Posts

Follow me

 

Er bestaat simpelweg geen drankje of pilletje die kan vervangen vervangen wat goede voeding ons kan bieden. Daarbij blijft het moeilijk is  om precies te ontcijferen welk effect voeding heeft op het leveren van betere sportprestaties.  Toch is er toch een veelbelovend ‘prestatieverhogend’ product dat we hier even onder de loep willen leggen: spirulina

Spirulina is tegenwoordig overal makkelijk te krijgen, bijvoorbeeld natuurlijk hier in onze shop!  

Spirulina is een blauw-groene alg die rijk is aan voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld eiwitten, B-complex vitamines, beta-caroteen, zink, chlorofyl, het essentiële vetzuur  GLA, en andere fytonutriënten. Het wordt gebruikt voor meerdere doeleinden, waaronder als immuunbooster, hulp bij afslanken of om stress te verminderen.  Pas recentelijk kwam spirulina onder de aandacht omdat het  potentieel gunstige effecten heeft op loopprestaties.

Er werd een studie uitgevoerd waarbij negen lopers werd gevraagd om te lopen op 75% VO2 max voor twee uur, gevolgd door 95% VO2 max tot uitputting. De lopers werden getest met een placebo en na het gebruik van spirulina. De spirulina groep hield het gemiddeld 30% langer uit dan de controlegroep.

Ook werd een toename van vetoxidatie en een afname koolhydraat-oxidatie opgemerkt. Deze bevindingen suggereren dat spirulina het vermogen van het lichaam ondersteunt om de bloedsuikerspiegel op peil te houden winkels en vet als brandstof te gebruiken. Spirulina verminderde ook oxidatieve schade en lijkt antioxidant activiteit na het sporten te promoten.

Verder onderzoek is , zoals altijd, gerechtvaardigd.  Maar de resultaten van de studie lijken veelbelovend. Daarbij is het gebruik van Spirulina is veilig en heeft weinig tot geen bijwerkingen. Naast het gebruik van Spirulina ter bevordering  van sportprestaties dient Spirulina vooral beschouwd te worden als een unieke bron van geconcentreerde voeding. Het is verkrijgbaar in tabletvorm of poeder en kan makkelijk worden toegevoegd aan soep, smoothies of zelfs guacamole. 

De voorgestelde maandelijkse dosis kost ongeveer €18 en is dus heel betaalbaar.  Zelfs als er slechts een kleine prestatieverbetering wordt bereikt met het gebruik Spirulina,  dan maken de algemene gezondheidsvoordelen die door gebruik worden verkregen, het sowieso tot een  nuttige aanvulling van eenieders dieet!

 

Bron http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20010119

https://www.runnersworld.com/nutrition-weight-loss/a27169657/benefits-of-spirulina/

Gerelateerde producten

smooth operator

smooth operator

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »